چقدر گلیم فرش را می شناسید

چقدر گلیم فرش را می شناسید
یکی از زیر مجموعه‌های فرش ایرانی ، گلیم فرش است. خرید فرش گلیم این روزا کم طرفدار نداره اما بذارید بریم به دوره‌های قدیم. زمانی‌که گلیم رو به‌جای زیرانداز، سجاده، خورجین، پشتی، سفره، چادرشب، چادر زنان و ... یا یه کم بریم عقب‌تر، جایی‌که از این محصول به عنوان پرده برای مساجد و خونه استفاده میشد.

گلیم فرش چیست؟

شاید سوال خیلیا باشه که اصلا گلیم فرش چیه و چه تفاوتی با بقیه فرش ها و زیر اندازا داره. گلیم، یه فرش با بافت ساده و بدون کرک هست که فقط مخصوص ایران نیست و خیلی جاهای دیگه بافته و ازش استفاده میشه و به اسامی دیگه‌ای هم معروفه.مثلا توی افغانستان به اسمکیلیم، اوکراین به اسم پلاس، قفقاز به نام لیاط، سوریه و لبنان به اسم چیلیم و ... معروف هست. این محصول رو توی آمریکا، اندونزی و اسکاندیناوی هم به راحتی پیدا میشه. درسته که جاهای مختلفی این محصول تولید میشه اما کلیات همشون یه چیز هست و تکنیک بافتاشون باهم فرقی نداره.هنوزم این نوع فرش طرفدار داره یا نه؟گلیم

[maxbutton id=1 ]

یه زمانی گلیم فرش ارزش خودش رو از دست داد، مخصوصا توی خاورمیانه به یه فرش خیلی ناچیز تبدیل شد اما بعد از یه دوره، با روی کار اومدن و رونق گرفتن ماشینای بافندگی توی دنیای صنعت و تکنولوژی و همینطور تولید گلیم فرش فانتزی و تولید گلیم فرش متری در انواع و اقسام مختلف بازم چه توی شرق و چه کشورای غربی، به این کالا علاقمند شدن و حتی از نمونه‌های مختلف اون برای فرش تزئینی هم استفاده میکنن.از تحقیق و بررسی‌ها اینطور معلوم میشه که گلیم فرش در زمان های قدیم یه شئ قابل حمل، وسیله کاربردی و همچنین درآمدزا برای ساکنین شرق و خاورمیانه و آسیا بوده. این وسیله به همراه لباس، جواهر، یراق حیوانات و ... به  عنوان هویت عشایر و صحرا گردا شناخته میشده.آسیای صغیر با تولید و تجارت گلیم به شهرت و محبوبیت رسیدگلیمگلیم، فلزات و حیوانات در زمان های دور به عنوان پس‌انداز و اندوخته مالی به حساب میومد و موقع قحطی و مشکلات اونارو به پول تبدیل می‌کردن و با غلات تعویض می‌کردن. ارزش گلیم فرش به همینجا ختم نمیشد. در همون زمان، گلیم یه بخش مهمی از مهریه و جهیزیه دختران و عروس ها شناخته شده بود و ثروت و منزلت رو با انواع و اقسام گلیم‌ها به عنوان یه پس انداز بافتنی توی خونه نوعروس نشون میدادن.علاوه بر این، گلیم‌ها به عنوان یه ارثیه نیز جا افتاده بود چرا که منزلت و جایگاه اقتصادی بالایی داشتن.

بیشتر بخوانید : پای تان را هر چقدر می‌خواهید روی گلیم‌تان دراز کنید

از قرن 19 و 20 که شیوه زندگی عشایر و اقامتگاهاشون کم‌کم  تغییر کرد، بافت فرش ها رو رو از اونجایی که مورد معامله برای کسب درآمد قرار میدادن دیگه متناسب با مد و سلیقه روز به پایان میرسوندن و رفته‌رفته از سنت اصلی دور شدن. از اونجایی‌ام که بیشتر سفارشات، برون مرزی و از کشورای غربی بود دیگه از فرهنگ و اصالت فاصله گرفته و به سمت سلیقه افراد و کسب سود بیشتر حرکت کردن. حالا این روزا گلیم ماشینی هم، در انواع طرح ها و رنگ های متنوع به بازار میاد. البته که قیمت گلیم فرش ماشینی نسبت به گلیم دستباف که زحمت زیادی میبره، ارزون‌تر بوده و همین موضوع باعث بالا رفتن تقاضای گلیم فرش ماشینی نسبت به گلیم فرش دستباف شده.

برای ثبت دیدگاه خود لطفا وارد سایت شوید یا ثبت نام کنید